VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd neemt met emissie enige onzekerheid over balans weg

De beurskoers van verzekeraar veert met ruim 4 procent op na de aangekondigde kapitaalversterking. Het is echter sterk de vraag of de emissie groot genoeg is.

De jaarcijfers van Delta Lloyd maakten pijnlijk duidelijk dat de balans van de Amsterdamse bankverzekeraar dusdanig zwak is dat twijfels gerechtvaardigd zijn over de houdbaarheid van het ruime dividendbeleid.

Bovendien krijgt de verzekeraar vanaf volgend jaar te maken met nieuwe regels voor de berekening van de solvabiliteit.

Hoe deze regels eruit gaan zien is nog niet bekend, maar dat de eisen rond kapitaalbuffers strenger worden is duidelijk.

Duidelijk is wel dat onder solvency 2 strengere eisen gelden voor de kapitaalbuffers om de toekomstige verplichtingen te garanderen en bij alle verzekeraars de solvabiliteit zal dalen.

Delta Lloyd heeft meer duidelijkheid rond de nieuwe zogenoemde Solvency 2-regels niet afgewacht en heeft nu al nieuw geld opgehaald ter grootte van tien procent van het voorheen uitstaande kapitaal.

De alsmaar dalende marktrente - slecht nieuws voor verzekeraars- heeft daarbij allicht een rol gespeeld.

Is het genoeg?
In de markt wordt openlijk getwijfeld of de uitgifte van 19,99 miljoen nieuwe aandelen tegen een prijs van 17 euro per stuk genoeg is.

De emissie in combinatie met het vrijspelen van kapitaal via een langlevenswap zou de solvabiliteit volgens schattingen van analisten volgens de nu bekende nieuwe normen op circa 170 procent brengen.

Dat is aan de bovenkant van de range van 140-180 procent die Delta Lloyd als wenselijk ziet.

Dat is echter wel volgens de eigen interne regels van de financiële instelling. Volgens het standaardmodel rolt er na de emissie een solvabiliteit van circa 145 procent uit, slechts nipt boven de grens van 140 procent die wordt gezien om dividend uit te kunnen keren.
Concurrenten als ASR en NN zitten ook nog altijd een stuk steviger in het zadel met solvabiliteitspercentage van respectievelijk 175 en 200 procent.

Nog werk te verzetten
De nieuwe bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa is fervent voorstander van een prudent kapitaalbeheer en risicomanagement.

Ook na deze emissie zal hij verder aan de bak moeten met wijzigingen in de activiteitenportefeuille zoals de afbouw van activiteiten waar relatief veel kapitaal voor moet worden aangehouden, de beleggingsmix en kapitaalmarkttransacties als langlevenswaps.

Liever blijft hij natuurlijk ook inspelen op marktkansen. Het onder controle houden van de rendementseis van vermogenverschaffers is daarbij van wezenlijk belang. Deze emissie draagt daar aan bij.
Uitzicht op een volledig cashdividend zou beleggers nog wat meer houvast bieden.




Gerelateerde artikelen